‘Op de koffie bij…’ is een terugkerende rubriek van JONG! Deurne waarbij het bestuur op de koffie gaat bij leden om meer over hen te weten te komen.

We zijn er even tussenuit geweest maar voor de eerste editie van 2018 zijn we te gast bij Paul Meulendijks. Paul is mede-eigenaar en beoogd opvolger van Palingkwekerij en Rokerij Rijpelaal in Helmond.
Paul is 31 jaar oud en hij is vanaf de start lid van JONG! Deurne.

Allereerst bedankt Paul voor je gastvrijheid en dat je jouw verhaal wil delen met onze leden.

Kun je iets vertellen over de historie van het bedrijf?
“ Mijn vader (Johan Meulendijks) is van origine zeugenhouder. Hij heeft zijn bedrijf opgericht in 1976.
Door omstandigheden was het echter niet mogelijk om zijn bedrijf uit te breiden op de toenmalige locatie. Om deze reden is mijn vader op zoek gegaan naar alternatieven om toch zijn ambities te kunnen realiseren.

Na het zorgvuldig afwegen van zijn opties, heeft hij besloten om zich te richten op een nevenactiviteit.
Zijn keuze is vervolgens gevallen op een palingkwekerij. De eerste stappen zijn gezet in 1987. In een zelf ontwikkeld kweeksysteem kweekte hij in het eerste jaar 500 kg paling. In de jaren hierna groeide de palingkwekerij gestaag. Na 10 jaar besloot mijn vader om professioneel aan de slag te gaan en zich volledig te richten op de kwekerij.

Op een nieuwe locatie was ruimte om een professionele kwekerij en rokerij te bouwen en naar eigen inzicht in te richten. De bouw van deze locatie is gestart in 1998 en de locatie is in 1999 in gebruik genomen.”

 

Hoe ziet het bedrijf er nu uit?
“ In de tussenliggende periode zijn we flink gegroeid. Inmiddels zijn we een professionele kwekerij en rokerij. Op onze huidige locatie kweken we jaarlijks 175.000 kg paling en de komende jaren kunnen we groeien tot 200.000 kg.

In 2012 hebben we ons bedrijf uitgebreid met een webwinkel. Deze webwinkel stelt ons in staat om onze producten aan te bieden aan particulieren over heel Nederland en België. Doordat we ervaarde dat ons particuliere verkoopgebied steeds groter werd, ontstond het idee om een webwinkel te openen.

In 2014 hebben we een paviljoen geopend waarin we een winkel hebben ondergebracht. Hiernaast biedt het paviljoen klanten en recreanten de mogelijkheid om een broodje paling en een kop koffie te drinken.”

Wat is het proces van het paling roken?
“ Het proces begint bij de inkoop van glasaaltjes. Glasaaltjes worden in de natuur gevangen en zijn op dat moment 0,3 gram. We plaatsen deze glasaaltjes in een gesloten circulatiesysteem waarbij afvalstoffen op biologische wijze worden afgebroken waardoor het water hergebruik kan worden. De eerste 14 dagen worden de glasaaltjes gevoerd met kabeljauwkuit. Na deze periode wordt overgestapt naar droogvoer.
De glasaaltjes groeien in anderhalf tot twee jaar uit tot volwassen palingen met een gewicht van 150 gram tot 1.000 gram (afhankelijk van het afzetkanaal). Gedurende deze periode worden de palingen meerdere keren gesorteerd en verplaatst binnen het recirculatiesysteem. Het doel hiervan is om optimale leefomstandigheden te creëren waardoor de palingen groeien en zich prettig voelen in het water.

Op het moment dat de palingen zijn volgroeit, worden de palingen gesorteerd, handmatig gefileerd en gepekeld. Het roken van de paling vind vervolgens plaats in een zelf ontwikkelde rookkast.
Het roken neemt ongeveer 2,5 á 3 uur in beslag. Waarbij de temperatuur en gaarheid nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Door de zelf ontwikkelde rookkasten, het gebruik van beukenhout en de juiste pekelwaarde krijgen de palingen een heerlijke en eigen smaak. Afhankelijk van de wensen van de klant wordt de paling vervolgens gefileerd en verpakt.

Wij zetten onze producten af in Nederland, België en Duitsland via verschillende kanalen. De helft loopt via groothandels. Daarnaast leveren wij aan rokerijen, detailhandel en horecagelegenheden (waaronder enkele Michelinster houders). “

Wat is je grootste uitdaging?
“ Het werken met levende palingen is een complex vak. Palingen zijn heel gevoelig en reageren op de kleinste veranderingen in hun leefomgeving. Het is onze uitdaging om de ideale leefomstandigheden te creëren. Om dit te bereiken sturen we nauwlettend op voeding en op de temperatuur en kwaliteit van het water (PH, ammonium, nitriet, zuurstof en temperatuur).

Het feit dat er nog weinig bekend is over palingen maakt ons vak extra lastig. We zijn niet altijd in staat om te achterhalen waarom palingen op een bepaalde manier reageren en hoe we hierop kunnen inspelen.

Het delen van kennis en ervaringen tussen collega bedrijven kan bijdragen aan inzichten maar in de praktijk gebeurt dit nog te weinig. De sector is klein. In Europa zijn 20 tot 25 kwekerijen actief waarvan er 10 in Nederland zijn gevestigd. De kwekerijen verschillen echter van omvang en allen maken gebruik van zelf ontwikkelde systemen. Dit maakt het vergelijk lastig. Hiernaast zijn niet alle bedrijven bereid om kennis en ervaringen te delen.”

Wat zijn je ambities voor de komende jaren?
“ In 2016 hebben we de kwekerij volledig vernieuwd en uitgebreid. Dit heeft ons in staat gesteld om onze hoogwaardige producten in grote hoeveelheden aan te bieden aan onze klanten en een hoge
leveringsbetrouwbaarheid te garanderen. Mijn ambitie ligt daarom niet primair in de uitbreiding van de kwekerij.

Ik wil me de komende jaren richten op verbreding van onze activiteiten en afzetkanalen, personeelsbezetting en het verzamelen van data om onze technische resultaten inzichtelijk te krijgen en te verbeteren.

Ook vind ik het belangrijk om transparant te zijn. We willen onze klanten en bezoekers zoveel mogelijk inzicht geven en betrekken bij ons bedrijf. Beleving, transparantie en kwaliteit staan hierbij centraal.
Op dit moment bekijken we de mogelijkheden om ons paviljoen uit te breiden met rokerij en verwerking die volledig zichtbaar is vanuit onze winkel en terras. Zodat klanten kunnen zien hoe we dit mooie product maken.

Daarnaast wordt de rol van mijn vader de komende jaren afgebouwd. Op termijn zal de onderneming geheel worden overgedragen. Dit brengt natuurlijk kansen, maar ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “

Wat vind je van onze club en de bijeenkomsten van Jong! Deurne?
“Ik vind dat jullie een mooie groep bij elkaar hebben gebracht. Ik ben vanaf het begin lid en ik ga nog steeds met plezier naar de bijeenkomsten. Het aangaan van gesprekken, het delen van ervaringen, ideeën en uitdagingen vind ik belangrijk. De combinatie van een kort maar krachtig  programma met een pilsje achteraf vind ik een mooi begin van het weekend.

Ik wil jullie dan ook graag uitnodigen om in 2019 een kijkje te komen nemen op mijn bedrijf.”

Als jullie niet kunnen wachten dan zijn jullie welkom op 6 mei van 10-16 uur voor een open dag.

 

Paul, nogmaals bedankt voor je tijd en voor het aanbod.
Natuurlijk maken we hier graag gebruik van!
We zien je graag op onze volgende bijeenkomst op onze thuisbasis.

Groet,

De razende reporter!

Heb je vragen?

Neem contact op

Heb je vragen, wil je een keer een meeting bijwonen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan contact met ons op per mail en we zullen binnen 48 uur reageren.

info@lincnetwerk.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×